Skip to main content

Hoe weet je nu of je last hebt van langdurige stress?

Al een tijdje voel je je moe en lusteloos. Slapen gaat moeilijker of je hebt juist veel moeite met wakker blijven. Je hongergevoel wordt minder of je behoefte aan zoete snacks steeds groter. Je  verliest gewicht of houdt juist steeds meer vast. Je bent prikkelbaar, kan je steeds minder goed inleven in anderen en je innerlijke criticus viert hoogtij. Je voelt je steeds eenzamer. Je merkt dat je cyclus verandert en vraagt je af of dat normaal is (langer, korter, heviger of ze blijft weg). 

Dit zijn voorbeelden  van een lichaam dat zich in de fase bevindt na acute stress. Tijdens acute stress is onze spanning hoog en zijn we waakzamer en oplettend. Ons oerbrein kent het verschil niet tussen een tijger die ons mogelijk kan verslinden of een naderende deadline of relatiestress. Het zenuwstelsel gaat in de vlucht-, vecht-of bevriesmodus of de weerloze modus (fawning). De hormonen adrenaline en cortisol worden aangemaakt om de alertheid vast te houden die de situatie van ons vraagt, en om dat vol te houden. Andere processen in het lichaam worden tijdelijk, zolang de stress voortduurt, even op een lager pitje gezet. Hongergevoel kan daardoor wegblijven, of je brein heeft (extra) zout en suiker nodig om in situaties van stress te blijven functioneren (hoi cravings!). 

Weet: je lichaam werkt voor je, en niet tegen je, en wil je ten alle tijden beschermen. Bovenstaande klachten komen dus voort uit een lijf dat er alles aan doet om je veilig te laten voelen. Hier kunnen eerdere ervaringen, onverwerkte gebeurtenissen en traumaresponses aan ten grondslag liggen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in wat jou triggert en waarom. “Old fear cannot see new things”. Deze inzichten worden voelbaar en krijgen expressie tijdens sessies. Je krijgt inzicht in wat jou stress geeft en voelt waar dit zich in je lichaam vastzet. Op die manier kun je de spanning ook weer loslaten. 

Stress & de menstruele cyclus

PS: De grootste oorzaak voor cyclusgerelateerde klachten is met stip op 1: stress. Dat kan gaan om interne stressoren of externe stressoren. Denk bij interne stressoren aan te weinig voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om alle hormonen aan te maken of hormoonverstoorders in voeding, en bij externe stressoren aan bijvoorbeeld een baan die je niet leuk vindt, gebrek aan energiegevers of ondersteunende sociale contacten, zingeving of financiële stress. Bij langdurige stress ervaart het lichaam de omgeving als onveilig, en in een onveilige omgeving is voortplanten niet zo’n goed idee volgens het brein. Daarom kan langdurige stress ook leiden tot onregelmatige of uitblijvende menstruaties. 

***

Behandeling

Een behandeling bestaat uit een holistische benadering waarbij lichaam en geest beiden aan bod komen. Bij mij leer je:

  • Welke emotionele en fysieke thema’s volgens jouw lichaam nu om aandacht vragen
  • Voeding en beweging voor een gezonde hormoonbalans (leefstijladvies)
  • Leven in harmonie met je cyclus en vrouwelijke lichaam (hallo flow en zachte kracht in balans!) d.m.v. cycluseducatie en praktische tools
  • Hoe jouw cyclus je persoonlijke levenskompas wordt, als spiegel van je lichaam & geest (tipje van de sluier: elke dag van je cyclus is relevant, niet alleen de dagen van je menstruatie).

Meer informatie over lichaamsgerichte coaching bij Veerle